Trenutno pregledavate Zanimljivosti o kestenu: drvo s bogatom pričom i ukusnim plodom

Zanimljivosti o kestenu: drvo s bogatom pričom i ukusnim plodom

Kesten, ili točnije pitomi kesten (lat. Castanea sativa), jedno je od onih stabala koje krije pravo bogatstvo – i prirodno, i kulturno, i gastronomsko. Dok nam jesen donosi prepoznatljive mirise pečenog kestena na ulicama, rijetki znaju koliko je ovo drvo zanimljivo i važno kroz povijest. U nastavku donosimo neke neobične, ali zanimljive činjenice o kestenu i njegovim plodovima.

  1. Kesten kao “drvo kruha”
    U prošlosti, kesten je bio izuzetno važan prehrambeni izvor, osobito u planinskim područjima Europe gdje uzgoj žitarica nije bio moguć. Mljevenjem kestena dobivalo se brašno koje se koristilo za kruh, kolače, tjesteninu i kaše. Zbog toga su ga mnogi nazivali “drvom kruha”.
  2. Drevna biljka s bogatom poviješću
    Kesten potječe iz Male Azije, a Rimljani su ga proširili diljem Europe. Cijenili su ga zbog hranjivih plodova i čvrstog drveta. Postoje zapisi da su rimske legije sa sobom nosile kesten kao dio vojne opskrbe.
  3. Drvo koje živi stoljećima
    Pitomi kesten može doživjeti i više od 500 godina, a najpoznatiji primjer je “Stari kesten iz Etne” na Siciliji, koji navodno ima više od 2000 godina! Promjer mu je toliki da ispod krošnje može stati više od 100 ljudi.
  4. Ljekovita moć kestena
    Listovi kestena koriste se u tradicionalnoj medicini za ublažavanje kašlja, dok se kora upotrebljavala za ublažavanje groznice. Plodovi kestena bogati su vitaminima C, B1 i B2, kalijem, magnezijem i vlaknima, a istovremeno imaju malo masti – za razliku od ostalih orašastih plodova.
  5. Kesten nije orah
    Iako se često ubraja među orašaste plodove, kesten je zapravo poseban po svojoj strukturi. Njegov plod ne sadrži ulje u velikim količinama, pa se više ponaša kao škrobna namirnica – slično krumpiru ili kukuruzu.
  6. Divlji kesten – nije jestiv!
    Mnogi brkaju pitomi kesten s divljim kestenom (lat. Aesculus hippocastanum), koji nije jestiv i može izazvati probavne smetnje. Jednostavan trik za razlikovanje: jestivi kesten ima šiljastu ljusku i ravnu stranu na plodu, dok divlji ima glatku i sjajnu ljusku, a plod je okrugao.
  7. Simbol plodnosti i sreće
    U narodnoj tradiciji, kesten se često povezivao sa srećom i plodnošću. U nekim dijelovima Europe mladenkama su u kosi stavljali kestenove grančice kao simbol zdravlja i dugovječnosti.

Kesten je mnogo više od sezonske delicije. Riječ je o drvetu koje stoljećima služi ljudima na razne načine – kao hrana, lijek, građevni materijal i kulturni simbol. Sljedeći put kad budete uživali u pečenom kestenu, sjetite se bogate priče koju krije ovaj jesenski dar prirode.

Odgovori