Kesten, ili točnije pitomi kesten (lat. Castanea sativa), jedno je od onih stabala koje krije pravo bogatstvo – i prirodno, i kulturno, i gastronomsko. Dok nam jesen donosi prepoznatljive mirise pečenog kestena na ulicama, rijetki znaju koliko je ovo drvo zanimljivo i važno kroz povijest. U nastavku donosimo neke neobične, ali zanimljive činjenice o kestenu i njegovim plodovima.
- Kesten kao “drvo kruha”
U prošlosti, kesten je bio izuzetno važan prehrambeni izvor, osobito u planinskim područjima Europe gdje uzgoj žitarica nije bio moguć. Mljevenjem kestena dobivalo se brašno koje se koristilo za kruh, kolače, tjesteninu i kaše. Zbog toga su ga mnogi nazivali “drvom kruha”. - Drevna biljka s bogatom poviješću
Kesten potječe iz Male Azije, a Rimljani su ga proširili diljem Europe. Cijenili su ga zbog hranjivih plodova i čvrstog drveta. Postoje zapisi da su rimske legije sa sobom nosile kesten kao dio vojne opskrbe. - Drvo koje živi stoljećima
Pitomi kesten može doživjeti i više od 500 godina, a najpoznatiji primjer je “Stari kesten iz Etne” na Siciliji, koji navodno ima više od 2000 godina! Promjer mu je toliki da ispod krošnje može stati više od 100 ljudi. - Ljekovita moć kestena
Listovi kestena koriste se u tradicionalnoj medicini za ublažavanje kašlja, dok se kora upotrebljavala za ublažavanje groznice. Plodovi kestena bogati su vitaminima C, B1 i B2, kalijem, magnezijem i vlaknima, a istovremeno imaju malo masti – za razliku od ostalih orašastih plodova. - Kesten nije orah
Iako se često ubraja među orašaste plodove, kesten je zapravo poseban po svojoj strukturi. Njegov plod ne sadrži ulje u velikim količinama, pa se više ponaša kao škrobna namirnica – slično krumpiru ili kukuruzu. - Divlji kesten – nije jestiv!
Mnogi brkaju pitomi kesten s divljim kestenom (lat. Aesculus hippocastanum), koji nije jestiv i može izazvati probavne smetnje. Jednostavan trik za razlikovanje: jestivi kesten ima šiljastu ljusku i ravnu stranu na plodu, dok divlji ima glatku i sjajnu ljusku, a plod je okrugao. - Simbol plodnosti i sreće
U narodnoj tradiciji, kesten se često povezivao sa srećom i plodnošću. U nekim dijelovima Europe mladenkama su u kosi stavljali kestenove grančice kao simbol zdravlja i dugovječnosti.
Kesten je mnogo više od sezonske delicije. Riječ je o drvetu koje stoljećima služi ljudima na razne načine – kao hrana, lijek, građevni materijal i kulturni simbol. Sljedeći put kad budete uživali u pečenom kestenu, sjetite se bogate priče koju krije ovaj jesenski dar prirode.